banner_hrv2.jpg (33693 bytes)
 

2012.

2011.

2010.

2009.

Okrugli stol Darwin, evolucija i katolička crkva

2008.

2007.

2006.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  metanexus.jpg (13558 bytes)

aktivnosti.jpg (6981 bytes)

darwin_okruglistol.jpg (143083 bytes)

Klub sveučilišnih nastavnika, Zagreb

I ovaj Okrugli stol imao je za namjeru omogućiti susret intelektualaca različitih struka kojima je cilj uspostaviti dijalog preko granica znanosti, pa i između samih znanstvenih disciplina, te filozofije i religije. Temelj tog dijaloga mora biti međusobno bolje poznavanje i tolerantna argumentirana diskusija kako bi se prebrodila današnja pretjerana fragmentacija ukupne duhovnosti.

Jedan od razloga za izbor ove teme Okruglog stola je činjenica da se ove godine svečano obilježava 200. godišnjica rođenja Charlesa Darwina, te 150. godišnjica od objave njegova glasovitog djela „O postanku vrsta pomoću prirodnog odabira ili održavanje najprikladnijih oblika u borbi za opstanak“, koje je na bitan način promijenilo tijek znanstvenih istraživanja kao i naše poglede na razvoj živih bića, izazivajući pritom brojne nesuglasice i sukobe. Niti 150 godina nakon objavljivanja spomenutog djela nisu nestali sukobi oko prihvaćanja evolucionističke slike svijeta, odnosno pokušaji ideologiziranja teorije evolucije u ateističke svrhe, dakle prijepori koji se najčešće temelje poglavito na svjetonazorskim motivima i razlozima a ne na znanstvenim argumentima.

Cilj ovog Okruglog stola je argumentirano pojasniti neka od tih pitanja, naglasiti povijesni Darwinov doprinos modernoj znanosti, neke relevantne rezultate novijih istraživanja, npr. mehanizama prirodne selekcije, te naročito svjetonazorske implikacije (i ograničenja) Darwinove teorije, posebno u odnosu na religiju. Naglasak će biti na odnosu Katoličke crkve prema teoriji evolucije i dokumentima koji to definiraju.

Okrugli stol je započeo uvodnim izlaganjima:

Prof.dr.sc. Mirjana Kalafatić: Darwin i suvremena evolucijska znanost

Mr.sc. Sofia Ana Blažević: Evolucija i religija: Dokumenti katoličke crkve

Fotografije s Okruglog stola možete pogledati OVDJE.

 

Izrada i održavanje stranica KOZSNYAKdesign 2009  KOZSNYAKdesign