banner_hrv2.jpg (33693 bytes)

Utemeljitelji

 

prof.dr.sc. Marijan Šunjić

mr.sc. Krešimir Cerovac

prof.dr.sc. Petar Kraljević

prof.dr.sc. Stipe Kutleša

prof.dr.sc. Mirjana Polić-Bobić

doc.dr.sc. Tihomir Vukelja

dr.sc. Boris Kožnjak

 

Suradnici

Abecedni popis suradnika

 

  Metanexus

O nama

Studijska grupa Znanost i duhovnost - prva te vrste u Hrvatskoj -  okuplja fizičare, filozofe, biologe i povjesničare znanosti, lokalne crkvene velikodostojnike i teologe (katoličke, pravoslavne, muslimanske) i druge znanstvene djelatnika s namjerom promoviranja  vlastitih  istraživanja,  grupnoga rada i novih transdisciplinarnih udruživanja u polju promišljanja odnosa znanosti i duhovnosti.

Prepoznajući potrebu za otvorenom raspravom u području  religije, u prošlosti proskribiranom,  posebno među mladeži u domovini, Studijska grupa poziva na aktivnost ključnih osoba u obrazovanju i religiji u promociji atmosfere tolerancije i međusobnog poštovanja. U tim svojim nastojanjima, Studijska grupa posebno teži učvršćivanju veza sa drugim lokalnim inicijativama (LSI - Local Societies Initiatives) u okruženju.

Okvir djelovanja  Studijske grupe može se sažeti u tri temeljne teze:

1. Znanost i religija nisu u sukobu. Sasvim suprotno, njihovi pristupi zbilji i doprinosi ljudskoj duhovnoj i materijalnoj egzistenciji komplementarni su.

2. Situacija u zemljama središnje i istočne Europe, koje prolaze bolnu transformaciju iz post-totalitarnih u demokratska društva, zahtijeva posebnu pažnju i podršku, budući da ne postoji historijski prethodnik koji bi naznačio pravi pristup na putu ove transformacije.

3. Dijalog između znanosti i religije nije samo akademsko pitanje, već je od životne važnosti za demokratizaciju post-totalitarnih društava.

Izrada i održavanje stranica KOZSNYAKdesign 2009  KOZSNYAKdesign