banner_hrv2.jpg (33693 bytes)
 

2011.

2010.

Predavanje Znanost i duhovnost

Okrugli stol Znanstvena (ne)prihvatljivost metafizičkih teorija: slučaj Ruđera Boškovića

Javna tribina Arhetip granice: C.G. Jung i moderna neurofiziologija

2009.

2008.

2007.

2006.

aktivnosti.jpg (6981 bytes)

 

Okrugli stol  

 Znanstvena (ne)prihvatljivost metafizičkih teorija: Slučaj Ruđera Boškovića

 

Ovaj okrugli stol održao se 1. lipnja 2010. u Klubu sveučilišnih nastavnika, u Zagrebu, Hebrangova 17, s početkom u 19.00 sati.

Jedna od temeljnih oznaka moderne prirodne znanosti je eksperimentalno polazište, tj. zahtjev da se svaka znanstvena tvrdnja, zakon ili teorija mora moći empirijski provjeriti i potvrditi ili opovrgnuti. Ako nije tako upitna je njihova znanstvenost. Pitanje koje se postavlja jest postoji li veza između metafizičkih i znanstvenih teorija. Može li neka metafizička teorija biti korisna znanstvenoj teoriji? Jesu li metafizičke teorije znanstveno prihvatljive?

U izlaganjima će se analizirati razumijevanje znanstvenih teorija u filozofiji znanosti i navesti primjer teorije prirodne filozofije Ruđera Boškovića koja je stvorena polazeći od metafizičkih principa, te će se govoriti o njezinoj relevantnosti za znanost njegova doba i za današnju znanost.

Na Okruglom stolu nakon uvodnog izlaganja doc. dr. sc. Tihomira Vukelje glavno predavanje održao je prof. dr. sc. Stipe Kutleša, nakon čega je uslijedila rasprava.

 

  

  metanexus.jpg (13558 bytes)

Izrada i održavanje stranica KOZSNYAKdesign 2009  KOZSNYAKdesign