banner_hrv2.jpg (33693 bytes)
 

2012.

2011.

2010.

2009.

2008.

2007.

Okrugli stol Značenje enciklike "Vjera i razum" za odnos religije, filozofije i znanosti

Sudjelovanje na znanstvenom skupu Transdisciplinarity and the Unity of Knowledge: Beyond the Science and Religion Dialogu (M. Šunjić)

Sudjelovanje na znanstvenom skupu Transdisciplinary approaches of the dialogue between science, art and religion in the Europe of tomorrow (M. Šunjić)

Predavanje Eutanazija (N. Zurak)

Sudjelovanje na znanstvenom skupu Etika u medicinskoj znanosti (N. Zurak i D. Kocijan-Hercigonja)

Sudjelovanje na znanstvenom skupu Diktatura relativizma (S. Tadić, S. Kutleša, N. Stanković)

2006.

aktivnosti.jpg (6981 bytes)

 

Predavanje

Eutanazija

prof.dr.sc. Niko Zurak

3. listopada 2007.

Podružnica HKLD-a Slavonski Brod, u suradnji s HLZ

 

Nakon pozdravne riječi predsjednika Podružnice HLZ-a dr. Borisa Hrečkovskog i predsjednika HKLD-ove podružnice dr. Ivana Krajinovića, koji je ukratko i predstavio gosta, predavanje je započelo s različitim tumačenjima definicije eutanazije, te njenog razlikovanja od dostojanstvene smrti i prava na smrt. Posljednjih par godina svjedoci smo dramatizacije i iskrivljavanja slučajeva eutanazije u medijima, te je naglašeno da je ovo novo doba , doba medija.
Papa Ivan Pavao II. je u svojoj Enciklici Evangelium vitae govorio o ovoj temi i naglasio da se eutanazija razvila radi hedonističkog odbijanja trpljenja, zaokupljenosti efikasnošću i paničnog straha od medicinskog pretretiranja. Prof. Zurak je naglasio kako je današnje društvo u cijelini vrlo licemjerno jer se trudi ukinuti smrtnu kaznu za najteže zločine s jedne strane, dok se zalaže za dekriminalizaciju eutanazije, koja je, s čime su se svi nazočni složili, teška povreda Božjeg zakona.
U raspravi se dotaknula i situacija u našoj državi. Za sada je eutanazija kriminalno djelo, no vrlo brzo će doći vrijeme kada će moralni, etički i pravni problemi oko eutanazije zapljusnuti i Hrvatsku. Zaključak je, može se reći, da hrvatski liječnici ne žele teško breme izvršenja ovog djela jer si time srozavaju ugled i povjerenje pacijenata, te zaboravljaju na etičke i moralne kodekse koji su temelj naše struke. Predavanje je bilo dobro posjećeno, popratio ga je i ukusan domjenak. Nazočni su bili i predsjednica HKLD-a dr. Marica Miletić-Medved, tajnik Središnjice dr. Ivan Ćelić, uz duhovnika slavonskobrodske podružnice mons. Ivana Šešu.

(Izvješće o predavanju preuzeto sa WEB stranica Hrvatskog katoličkog liječničkog društva http://www.hkld.hr)

  

  metanexus.jpg (13558 bytes)

Izrada i održavanje stranica KOZSNYAKdesign 2009  KOZSNYAKdesign